O leczniczych walorach tej niepozornej rośliny wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Czarnuszka jest niepozorną, jednoroczną rośliną, pochodzi z Azji i Europy Wschodniej. Ze względu na swoje lecznicze właściwości czarnuszka jest obecnie uprawiana w Polsce, spotkać ją można nawet rosnącą dziko. Dawniej chętnie stosowana jako przyprawa lub składnik wina, dziś używana przede wszystkim jako roślina lecznicza. Zalecana szczególnie alergikom i chorym na astmę, ponieważ podnosi odporność i wpływa korzystnie na układ immunologiczny organizmu. Stosowanie czarnuszki pomaga w walce z grypą i przeziębieniem, ma na właściwości rozrzedzające zalegającą w oskrzelach wydzielinę, skraca więc czas trwania choroby. Czarnuszka jest skuteczna również w walce z trądzikiem młodzieńczym, ma bowiem właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Równie popularny staje się olej z tej rośliny, posiadający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Jest też bogaty w witaminy i składniki mineralne.